Pripreme za KIF header logo
leader čeasta pitanja o pripremama za KIF img

Česta pitanja I NAŠI ODGOVORIthumb puls 220 png

Proučite česta pitanja i naše odgovore u vezi prijemnog ispita za Kineziološki fakultet, cijene priprema za KIF i načina plaćanja, te pitanja o samim pripremama za KIF.

banner položi prijemni za kif png

Na ovoj stranici pročitajte:

  leader česta pitanja o prijemnom ispitu za KIF img

  Česta pitanja u vezi prijemnog ispita za KIFthumb puls 220 png

  Česta pitanja i naši odgovori u vezi prijemnih ispita na Kineziološkim fakultetima u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Mostaru.

  Kako se računaju bodovi na prijemnom isptu za Kineziološki fakultet (KIF) Zagreb?

  Ukratko, 45% bodova nose završne ocjene iz svakog razreda srednje škole i svakog ispita s državne mature, 45% bodova nose rezultati praktičnog dijela prijemnog ispita (testovi motoričkih znanja), a 10% dodatnih bodova mogu dobiti samo kategorizirani sportaši. Detaljno o bodovima razrađujemo na nastavi taktičke pripreme za KIF.

  Koji se sve sportovi ocjenjuju na prijemnom ispitu za Kineziološki fakultet (KIF)?

  Na prijemnom ispitu za KIF provjerava se poznavanje tehnike iz 12 sportova:

  1. Atletika
  2. Hrvanje
  3. Judo
  4. Karate
  5. Nogomet
  6. Košarka
  7. Rukomet
  8. Odbojka
  9. Ples
  10. Ritmička gimnastika
  11. Sportska gimnastika
  12. Plivanje

  Međutim, hrvanje, karate i judo se ocjenjuju kao jedan (borilački) sport, a plivanje se ne ocjenjuje, tako da se provjerava znanje iz 12 sportova, ali se dobiva ocjena iz 9 sportova.

  Koji tehnički elementi se provjeravaju iz tih sportova?

  Kod provjere znanja plivanja moguće je koristiti bilo koju tehniku i ta tehnika se ne ocjenjuje, nego je samo bitno bilo kojom tehnikom isplivati normu koja iznosi preplivanih 50 metara za 55 sekundi (M) i 65 seknudi (Ž). Ostali sportovi obuhvaćaju bateriju od stotinjak tehničkih elemenata iz ostalih 11 sportova.

  Na koji način se ti sportovi ocjenjuju na prijemnom ispitu za Kineziološki fakultet (KIF)?

  Nakon što profesor, asistent, ili demonstrator s Kineziološkog fakulteta demonstrira element, kandidati pojedinačno, ili u paru s partnerom koji će im biti dodijeljen ponavljaju izvedbu tog elementa, za što dobivaju ocjenu. Ocjene se kreću u rasponu od 0 do 5. Prosječna ocjena iz svih elemenata iz nekog sporta predstavlja ukupnu ocjenu na tom sportu. Maksimalno je oguće dobiti 50 bodova iz svakog sporta * 9 sportova = 450 bodova = 45% ukupnih bodova na prijemnom ispitu.

  Koliko iznosi norma iz plivanja na prijemnom ispitu za Kineziološki fakultet (KIF)?

  Za sve muške kandidate norma iz plivanja na prijemnom ispitu za KIF iznosi 55 sekundi za 50 metara preplivanog bazena. Za djevojke je norma 65 sekundi za 50 metara.

  Da li i muški moraju polagati ritmičku gimnastiku na prijemnom ispitu za KIF?
  Da li i djevojke moraju polagati nogomet na prijemnom ispitu za KIF?

  Da.

  Otkud bih ja znala igrati nogomet!?!
  Otkud bih ja znao ritmičku gimnastiku!?!
  Što će to meni?

  U skladu s EU smjernicama, Kineziološki fakultet se svojevremeno odlučio da nogomet više neće biti isključivo muški sport na KIF-u, ali onda niti ritmička gimnastika isključivo ženski. Nebitno je slažete li se s tim, ili ne, ali ako vam je lakše, isto pitanje se pita i rukometni reprezentativac, nositelj svjetskog zlata koji sada hoće upisati KIF: "Otkud bih ja znao nogomet? Ili odbojku? Judo? Plivanje? Pa ja cijeli život treniram samo rukomet! Što će to meni?". Jednostavno, ako želite biti profesor TZK/kineziologije, morate poznavati sve sportove. Zato postoje pripreme za KIF na kojima ćemo vas podučiti sve sportove koje do sada niste trenirali.

  Ako se želite specijalizirati samo u jednom sportu, a drugi sportovi vas manje-više ne zanimaju, onda trebate ići na SCIT (studijski centar za izobrazbu trenera), koji djeluje u sklopu Kineziološkog fakulteta i na tom trenerskom studiju trebate odabrati sport koji želite studirati.

  Ako Vas sportovi općenito ne zanimaju, ali vas zanima tjelesno vježbanje u vidu fitnessa, kondicijskog treninga, ili rekreacije, onda vam je najbolji izbor otići na SCIT i odabrati smjer fitnessa, kondicijske pripreme, ili rekreacije. Provodimo pripreme za sva usmjerenja na SCIT-u.

  Međutim, ako vas zanima generalno cijela kineziologija, vježbanje, teorija treninga neovisno o sportu sportsko podučavanje i djece i odraslih, ili možda kineziterapija, onda morate poznavati i svaki sport barem u osnovama, što će se provjeravati na prijemnom ispitu.

  Koja je razlika između prijemnog ispita za sveučilišni studij kineziologije i stručnog studija za trenere na Kineziološkom fakultetu?

  Na prijemnom ispitu za SCIT (trenerski studij) smjera izabranog sporta su kriteriji nešto blaži i nije nužno dobro poznavati svih 12 sportova. Također, za plivanje nije nužno isplivati 50 metara unutar neke određene norme, nego je dovoljno bilo kojom tehnikom isplivati 50 metara u bilo kojem vremenu. Na prijemnom ispitu za SCIT smjera kondicijske pripreme sportaša, fitnesa i rekreacije nije potrebano poznavati niti jedan sport, ali postoje druge vježbe koje se ocjenjuju. Jedan termin naših priprema uvijek posvećujemo kandidatima koji se pripremaju za SCIT.

  Mogu li se prijaviti na oba prijemna ispita za KIF?

  Da. Možete se prijaviti istovremeno i na prijemni ispit za sveučilišni i na prijemni ispit za trenerski studij na Kineziološkom fakultetu. Možete se prijaviti i posebno na svaki smjer prijemnog ispita za trenerski studij. Imajte u vidu da je za svaki prijemni potrebna posebna prijava, što znači i da se svaki prijemni posebno plaća.

  Koja je razlika između prijemnog ispita u Zagrebu u odnosu na Split, Osijek, Mostar, ili neki drugi fakultet kineziologije?

  Već duži niz godina ima kako je Kineziološki fakultet u Zagrebu s prijemnog ispita izbacio testove motoričkih sposobnosti. Mi smo tada također prestali kandidate kondicijski pripremati, ali ostali fakulteti u regiji još uvijek provode testove motoričkih sposobnosti.

  Na KIF-u u Zagrebu je plivačka norma najstroža. Ostali fakulteti imaju ili lakšu normu, ili norme uopće nema, nego je dovoljno samo isplivati 50 metara. Testovi motoričkih znanja su također na Zagrebačkom KIF-u najzahtjevniji i u pravilu je KIF Zagreb najteže upisati.

  Naši kandidati koji idu na prijemne ispite na više Kinezioloških fakulteta i koji na prijemnom u Zagrebu postignu oko 100-tog mjesta, nerjetko su u Splitu, Osijeku i/ili Mostaru na prvom mjestu, a obično među prvih 10. Naravno, dok se ova tri fakulteta bore da popune kvotu studenata na prvoj godini, konkurencija na Zagrebačkom KIF-u je velika, pa je stoga i prijemni ispit stroži.

  Da li mi je bolje ići na Kineziološki fakultet Zagreb, ili mi je bolje na KIF Osijek, KIF Split, ili studij kineziologije u Mostaru?

  Svaki od navedenih fakulteta ima svoje prednosti i mane, međutim, definicija prednosti i mana ovisi o svakom kandidatu što za njega znači da je nešto prednost, a nešto mana. Nekome je fakultet koji se nalazi u istom gradu u kojem živi prednost, a drugome je mana. Nekome je prelagan studij na kojem se malo uči i na ispitima lako prolazi prednost, a drugome je mana. Nekome su visoki troškovi studiranja mana, a drugome prednost, ili u krajnjem slučaju irelevantan faktor. Odvagnite želju/potrebu da se maknete od obitelji, računicu troškova studiranja, želju za kvalitetnim studijem i želju za što lakšim studiranjem i prema tome odaberite studij Kineziologije u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Mostaru, ili nekom drugom regionalnom centru.

  Da li je moguće ići na prijemni za KIF u više gradova?

  Moguće je ići na više Kinezioloških fakulteta na prijemni ispit. U pravilu su prijemni ispiti različith datuma. Prijemni ispit za KIF Zagreb je obično na početku Srpnja, a za KIF Osijek, KIF Split i Mostar obično koji dan ranije.

  Ako prijavljujem više prijemnih ispita za KIF u različitim gradovima, trebam li platiti svaki prijemni ispit posebno?
  Ako prijavljujem više prijemnih ispita za KIF na istom fakultetu, ali različite smjerove, trebam li platiti svaki prijemni ispit posebno?

  Da.

  Ču/o/la sam da na prijemnom ispitu za KIF jako zakidaju za ocjenu iz pojedinog sporta?

  Svaki profesor na Kineziološkom fakultetu ocjenjuje kandidate na prijemnom ispitu prema svojoj subjektivnoj procjeni o kvaliteti tehničke izvedbe elementa. A gdje ćete naći objektivnijeg ocjenjivača od onog koji podučava taj sport na fakultetu? Mnogi polaznici prijemnog ispita koji nisu bili polaznici naših priprema misle da odlično poznaju tehničke elemente sporta kojeg treniraju, međutim na prijemnom ispitu se ocjenjuje školska tehnika elementa pojedinog sporta, a ne natjecateljska tehnika, koju većina sportaša jedino poznaje. Još manje na prijemnom ispitu prolazi "ulična" tehnika koju velika većina kandidata poznaje za sportove koje nisu sustavno trenirali. A ako sport niste uopće trenirali, a niti ste ga na ulici "haklali", definitivno ne možete očekivati dobru ocjenu na prijemnom ispitu za KIF. Zato postoje Pripreme za KIF, da vas podučimo školskoj tehnici koja se ocjenjuje na prijemnom ispitu.

  Ipak, postoje i strogi profesori koji stvarno zakidaju za ocjenu iz pojedinog sporta. Međutim, ni to nije neki problem. Npr. na razredbenom ispitu 2019. naš najbolji kandidat na pripremama, a ujedno i prvi na razredbenom ispitu za KIF je otprilike iz pola sportova imao sve petice, ali je iz druge polovice sportova imao sve trojke i četvorke. I svejedno skupio najviše bodova i bio najbolji na razredbenom postupku. Dakle, ukoliko je profesor jednako strog prema svima, to se neće odraziti na ukupni rezultat na rang listi razredbenog postupka.

  Je li moguće da neki profesor baš nekog specifičnog kandidata zakine za ocjenu? Je, ali, teško bi se za tako nešto opravdao motiv. Puno lakše bi bilo pronaći motiv da neki profesor baš nekom specifičnom kandidatu pokloni ocjenu, tako da ako se osjećate zakinuti, vratite se na početak ovog odgovora. Natjecateljska, ili ulična tehnika, generalno strog ocjenjivač prema svima, itd...

  Ču/o/la sam da na prijemnom ispitu za KIF neki jako loše odrade element, a svejedno dobiju odličnu ocjenu?

  Mnogi sadašnji studenti KIF-a Vam mogu potvrditi kako su na prijemnom ispitu vidjeli studente koji su tijekom prijemnog ispita vrlo loše odradili tehniku pojedinog sporta, a dobili iste, ili bolje ocjene od ostalih kandidata koji su taj element znatno bolje odradili. Ne ulazimo u teorije kako je došlo do takvih grešaka pri ocjenjivanju. Nemojte trošiti energiju na to. Vi pokušajte biti najbolji što možete na prijemnom ispitu za KIF.

  Kako mogu znati kakve su ocjene dobili drugi polaznici prijemnog ispita?

  Ako na samom prijemnom ispitu ne čujete koliko je drugi kandidat dobio, onda - nikako. Od prijemnog ispita 2022. objavljen je anonimni poredak kandidata i koje su ocjene iz kojeg sporta dobili, a od 2023. više ne postoji javnosti dostupna rang lista s prijemnog ispita za KIF. Slično kao i kod upisa u srednju školu i rezultata mature, na svom korisničkom računu ćete vidjeti samo svoj rang i ocjene i to je to. Ne možete se usporediti s drugima.

  Koliko je takav prijemni ispit transparentan?

  Ruku na srce - nimalo. Ali nemojte rasipati energiju na probleme koji su izvan vašeg dometa da ih riješite. Jednostavno, budite najbolji što možete na prijemnom ispitu. Što ste bolji, to je veća vjerojatnost da ćete upisati KIF, neovisno o svim drugim okolnostima koje na prijemnom i oko prijemnog ispita vladaju.

  Imam X zlatnih medalja i treniram u... Jesam li ja vrhunski sportaš koji ne treba polagati prijemni ispit za KIF?

  Niste. Vrhunski sportaši to već znaju.

  Što trebam ponijeti na prijemni ispit za Kineziološki fakultet (KIF)?

  Obično je pod obaveznom opremom bijela majca i plave, ili crne sportske hlačice, ili tajice, sve bez ikakvih oznaka na sebi. Na bazenu je potrebno imati plivačku kapicu, slip kupaće gaćice (ne havajke), ili jednodjelni kupaći kostim (ne bikini) i, naravno, ručnik. Da li je došlo do nekih promjena u obaveznoj opremi ove godine, konzultirajte se na stranicama Kineziološkog fakulteta. O ostalim rekvizitima koji nisu obavezni, ali su korisni, razgovaramo na teorijskim predavanjima u sklopu taktike polaganja prijemnog ispita.

  Ču/o/la sam da neki padnu na liječničkom pregledu za Kineziološki fakultet (KIF)?

  Da. Određeni broj ljudi ne prođe na liječničkom pregledu. U većini slučajeva to je u redu, jer bavljenje fizičkom aktivnošću može predstavljti rizik po zdravlje određenim studentima. S obzirom da su u (ne tako davnoj) povijesti fakulteta zabilježeni i smrtni slučajevi, preporučamo Vam da liječničku potvrdu ne lažirate, a liječniku kažete kompletnu povijest bolesti.

  S druge strane poznati su nam slučajevi u kojima je određen broj ljudi pao na liječničkom pregledu zbog recimo minus dioptrije. Liječnik se pravda time da kod minus dioptrije postoji vjerojatnost pogoršanja vida bavljenjem fizičkom aktivnošću. Isto tako nam je poznato da su takvi kandidati sasvim uredno prošli pregled kod drugog liječnika. Dakle, općenito, liječnici će se uvijek najprije ograditi, kako bi skinuli sa sebe pravnu i materijalnu odgovornost. Stoga nije svejedno gdje ćete ići na liječnički pregled. Ako želite biti sigurni da nećete liječnički pregled neopravdano pasti, prijavite se na liječnički pregled kod nas.

  Gdje mogu napraviti liječnički pregled za Kineziološki fakultet (KIF)?

  Puls220 organizira liječnički pregled za Kineziološki fakultet u suradnji s Medicinom rada i sporta u Trnjanskoj ulici 200 metara od dvorane u kojoj vodimo pripreme za KIF. Doktorica Božić je doktorica sportske medicine, a ima i doktorat s Kineziološkog fakulteta, stoga nema sigurnijeg mjesta za obaviti liječnički pregled od ovog. Više o liječničkom pregledu za Kineziološki fakultet pročitajte na početnoj stranici.

  Da li mi garantirate da ću nakon pripema za KIF položiti prijemni ispit?
  O čemu ovisi uspjeh na prijemnom ispitu za KIF?

  Ne, ne garantiramo da ćete položiti prijemni ispit. U nastavku objašnjavamo zašto. Međutim, mi smo toliko sigurni da stvarno HOĆETE upisati Kineziološki fakultet da dajemo 100% garanciju na kvalitetu Priprema za KIF! Koja je razlika i što to konkretno znači pročitajte više na stranici Garancija.

  Možemo se pohvaliti visokom prolaznošću naših kandidata, uvijek preko 90%, a razlozi zašto ne garantiramo da ćete upisati KIF i zašto svi kandidati NE MOGU upisati Kineziološki fakultet su brojni, a neke bitnije ovdje navodimo:

  Motorička predznanja
  Netko je trenirao jedan sport cijeli život, a netko se nije našao ni u jednom sportu, pa je trenirao malo nogomet, pa košarku, pa mu je lopta dojadila i prebacio se na karate, pa judo, što mu je isto postalo bezveze, pa je na kraju krenuo u teretanu i završio na street workout. Iako će neki uvaženi kineziolog prvog kandidata pohvaliti, a drugome spočitati, sa stanovišta pripreme za prijemni ispit na KIF-u zapravo drugi kandidat ima daleko veću prednost, jer ima znatno širu lepezu postojećih motoričkih znanja. Ispravljati motoričke stereotipe prvom kandidatu će biti puno teže nego naučiti nova motorička znanja drugom kandidatu. Doduše, ako se drugi kandidat selio iz sporta u sport jer nema genetskih predispozicija uopće za bavljenje sportom, potencijalna predznanja neće biti puno od koristi.

  Genetske predispozicije
  U slučaju upisa na Kineziološki fakultet, genetske predispozicije podrazumijevaju dominantno motoričku sposobnost zvanu koordinacija. Što je veća koordinacija, to će polaznik na pripremama (a onda i na prijemnom) lakše, brže, bolje i efikasnije svladavati elemente koji se uče, te postići bolje rezultate na testovima motoričkih znanja. Kandidati koji dolaze iz borilačkih sportova, atletike i gimnastike na pripremama obično pokazuju veći stupanj koordinacije i veću brzinu učenja novih motoričkih znanja. Ipak, ni motorička predznanja, ni genetske predispozicije neće pomoći kandidatu s lošim ocjenama iz škole.

  Ocjene iz srednje škole i državne mature
  Velik postotak ukupnih bodova dobivenih na prijemnom ispitu za KIF može se dobiti na temelju ocjena iz srednje škole i državne mature. Izvrsno odrađene pripreme za KIF i savršeno odrađen prijemni ispit za KIF može ipak dovesti do pada na prijemnom ispitu u slučaju lošijih ocjena iz srednje škole (recimo uz prosječne ocjene 3.8, ili niže).

  Prolaz na državnoj maturi, liječničkom pregledu i plivanju
  Ni lepeza motoričkih predznanja, ni vrhunske genetske predispozicije, uz vrhunske školske ocjene i vrhunski odrađene pripreme za KIF ne pomažu u slučaju da na kraju padnete na državnoj maturi, liječničkom pregledu, ili plivanju na početku prijemnog ispita.

  Dodatni bodovi
  Nešto lošije ocjene, sposobnosti ili znanja, mogu se lako kompenzirati dodatnim bodovima statusom kategoriziranog sportaša, a vrhunskim sportašima se poklanja maksimalni broj bodova iz testova motoričkih znanja bez da idu na prijemni ispit.

  Motivacija
  Ni odlične ocjene iz škole s hrpom dodatnih bodova i odličnim genetskim predispozicijama i visokom razinom motoričkih znanja nisu garancija za upis na Kineziološki fakultet, ukoliko polaznik na pripreme za KIF i prijemni ispit za KIF dolazi uz prisilu (npr. roditelja) i bez većih vlastitih ambicija za studiranjem. Nezainteresiranost za rad, brzo gubljenje pažnje i izostanci s priprema za KIF, glavni su pokazatelji polaznika koji nemaju veće šanse za upis na Kineziološki fakultet. Ovakve kandidate otkrivamo već u početku priprema i upozoravamo ih da Kineziološki fakultet neće upisati ako tako nastave do kraja priprema.

  Trema
  Izlazak na razredbeni ispit za KIF je izuzetno stresan psihofizički događaj. Ovaj događaj je u većini slučajeva životna prekretnica; upisati Kineziološki fakultet, ili ne? Raditi? Čekati godinu dana, pa pokušati ponovno? U tako stresnoj situaciji mnogi se na prijemnom "zakoče". Noge više ne slušaju, ruke ni ne postoje, zraka fali u litrama, ali zato litre znoja cure niz tijelo koje gori od treme. Slično kao i za utakmicu, potrebno je provoditi treninge (nastavu) u situacijskim uvjetima, dakle u onim uvjetima u kojima će se provoditi prijemni ispit (što radimo dodatno jedan sat u VIP paketu nastave). Potrebno je upoznati kandidate sa svim detaljima koje mogu očekivati na prijemnom ispitu za KIF, tako da budu spremni i upoznati sa svime što ih očekuje i time reduciraju tremu na optimum (što radimo na nastavi taktičke priperme za KIF). Ovdje veliku ulogu igraju i naši mlađi asistenti koji su bili prošle, ili prijašnjih godina na prijemnom (i kojeg su izvrsno odradili), a koji mogu novim kandidatima dati najnovije detalje o tome kako testiranje izgleda i što ih sve može očekivati na razredbenom ispitu.

  Taktika polaganja prijemnog ispita
  S obzirom da je prijemni ispit na Kineziološkom fakultetu vrlo specifičan (u odnosu na prijemne ispite na ostalim fakultetima), postoji mnogo detalja zbog kojih izvedba određenog motoričkog zadatka može donijeti više, ili manje bodova. Razlog tome je što ne postoji objektivan način ocjenjivanja, već ovisi o subjektivnoj procjeni ocjenjivača koji određeni motorički zadatak ocjenjuje. Kako izvoditi pojedini motorički zadatak, s koliko snage ga izvoditi, kada se odmarati, koje motoričke zadatke svjesno lošije odraditi, a koje forsirati do maksimuma, kako se ponašati, kako se kretati, kako pozdravljati kojeg profesora... Mnoštvo malih sitnica koje mogu učiniti ukupno veliu razliku, a podučavamo ih na taktičkoj pripemi za KIF.

  "Veza"
  Sve je jasno zar ne? Što je veći broj ljudi koji će upisati Kineziološki fakultet na vezu, to je manji broj ljudi koji će upisati Kineziološki fakultet vlastitim zaslugama.

  Konkurencija
  Što veći broj kandidata dolazi na prijemni ispit, naravno, manja je vjerojatnost za upis na fakultet. Kada smo početkom novog milenija počinjali s pripremama za KIF, oko 800 maturanata je izlazilo na prijemni ispit za sveučilišni studij na KIF-u. Danas je taj broj dvostruko manji, ali još uvijek to znači da svaki drugi maturant NEĆE proći na prijemnom ispitu. U pravilu su to svi koji ne pohađaju pripreme za KIF. Isto tako ponekad postoje variranja među generacijama kada se (iz tko zna kojih razloga) pojavi izrazito sposobna generacija, čime se konkurencija znatno pooštrava. S druge strane, posljednjih godina na prijemni dolaze sve manje motorički sposobna "djeca korone", što je izvrsna prilika da se uz pripreme za KIF relativno lako prođe na prijemnom ispitu.

  Ostali faktori
  Ostali faktori zbog kojih osoba može loše proći na prijemnom ispitu (iako su joj ostale stavke više nego zadovoljavajuće) su slijedeće:

  • odustajanje od izlaska na prijemni ispit
  • pretreniranost (loše tempirana sportska forma)
  • ozljede ili bolest
  • loš partner na prijemnom ispitu
  • splet nesretnih okolnosti (loša sreća)
  • ostali ostali faktori

  Je li sada jasnije zašto ne garantiramo da morate proći prijemni ispit ako pohađate pripreme za KIF? O ovim faktorima detaljnije raspravljamo na nastavi taktičke pripreme i razrađujemo kako ih pretvoriti u svoju korist.

  leader česta pitanja o pripremama za KIF img

  Česta pitanja u vezi priprema za KIFthumb puls 220 png

  Česta pitanja i naši odgovori u vezi puls220 priprema za Kineziološki fakultet.

  Da li se Pripreme održavaju vikendom, za vrijeme državnih praznika i za vrijeme blagdana?

  Da. Zapravo, vikendi, državni praznici i blagdani su idealno vrijeme za održavanje priprema, jer su tada i školski praznici, pa kandidati iz cijele Hrvatske (i ostatka regije ukoliko se praznici i blagdani poklapaju) mogu dolaziti na pripreme. Ipak, pokušavamo maksimalno uvažiti dane u kojima tradicija nalaže da se ostaje kod kuće, ili odlazi na specifična mjesta taj dan. Npr. Božić, Stara i Nova godina, Uskrs... Ukoliko nam raspored školskih praznika to omogućava, ovim danima nikada ne provodimo nastavu. Ali se trudimo da svakim pripremama obuhvatimo vikend, što i roditeljima daje dio slobode za prijevoz učenika na nastavu.

  Da li se pripreme održavaju za vrijeme održavanja državne mature?

  I ne i da. Proljetne i Ljetne pripreme održavamo za vrijeme državne mature, međutim NE kada su ispiti koje je potrebno polagati za Kineziološki fakultet (hrvatski, matematika i engleski). Ako idete na još neki ispit na državnoj maturi jer planirate na još neki fakukltet, a dan tog ispita se poklopi s danom održavanja naših priprema za KIF, morat ćete propustiti ili taj dan priprema (u boljem slučaju samo dio dana), ili taj dan mature.

  Jesu li pripreme za KIF uopće potrebne?

  Ne nužno. Možda ste imali odličnog profesora/icu TZK i u osnovnoj i u srednjoj školi i savladali kompletno sve sportove sa školskom tehnikom i svega se sjećate toliko da sve sada možete ponoviti. Možda imate profesora u lokalnoj školi koji je 100% u prijemnim ispitima na KIF-u, zna sve detalje što treba svake godine i spreman vas je trenirati. A možda ste i vrhunski sportaš koji uopće ne mora na prijemni, nego mu se automatski dodjeljuju bodovi. U svim drugim slučajevima, prednost na prijemnom će imati onaj učenik koji je pohađao pripreme, a onaj koji nije, na žalost, nema veće šanse za upis na Kineziološki fakultet. Ne zato što je nesposoban, ili nije za taj fakultet, nego jednostavno zato što svi koji dođu k nama na pripreme biti će daleko spremniji za prijemni ispit od bilo kog drugog tko je možda generalno motorički sposobniji, ali ne i ukupno pripremljeniji za prijemni ispit na KIF-u.

  Koje je najbolje vrijeme za doći na pripreme za KIF?

  Najbolje vrijeme je najranije vrijeme. Dakle, ako ste tek u proljeće shvatili da želite na fakultet, pothitno nas kontaktirajte! Ipak, najbolje će proći oni koji dolaze još od Jesenskih priprema, ili barem Božićnih. Ali ako ste tek treći razred, a već znate da ćete jednog dana ići na KIF, da, sada je vrijeme da se počnete pripremati. Djeca prof. Milovukovića su na pripremama za KIF od svoje 10. godine, na dvoolimpijskom ciklusu priprema. Što ranije krenete s pripremama za KIF, to je manje stresa pri učenju novih motoričkih znanja. Ne ide vam iz prve neki element? Ni iz druge, ni iz treće? OK, samo polako, imamo vremena. Tko dolazi na pripreme 5 do 12, stres mu je velik i ograničavajući faktor.

  Koja je razlika između Jesenskih, Božićnih, Zimskih, Uskršnjih, Proljetnih i Ljetnih priprema za KIF?

  Ovisno o kutu gledanja, razlike uopće nema, ali su ipak za svakog pojedinca svake pripreme drugačije. Na svim navedenim terminima priprema za sveučilišnih studij na KIF-u provodimo isti program, tj. podučavamo identičan set elemenata sportske tehnike. Međutim, nikada nemamo iste kandidate na nastavi. Pero Perković koji je uzeo CORE paket nastave i na prvi termin došao na Jesenske pripreme za KIF, nije isti Pero Perković koji je na Božićne pripreme došao odraditi drugi termin nastave. To je sada Pero Perković koji je znatno sposobniji, iskusniji i sa znatno više motoričkih znanja od onog prvog Pere Perkovića. Samim time, nastava za njega ne može biti i nije ista kao za onog Peru Perkovića s Jesenskih priprema.

  Drugim riječima, kanidate dijelimo u grupe ovisno o usvojenosti njihovih motoričkih znanja. Što kandidat više puta dolazi, to odlazi u stariju grupu. Međutim, isto tako, primijetimo li da kandidat koji je prvi puta na nastavi izvrsno radi većinu sportova, jer očito ima velika predznanja, odmah ćemo ga prebaciti u stariju grupu. S druge strane, ako primijetimo da neki stariji kandidat nije uspio savladati elemente tehnike kao većina ostalih kandidata koji su pohađali već jednak broj sati kao on, prebacit ćemo ga u mlađu grupu, gdje će se ti elemnti učiti za kandidate s nižom razinom usvojenosti motoričkih znanja.

  Od Jesenkih do Ljetnih priprema je za svakog kandidata put. Svaki segment ovog puta kandidat završava sve bolji, sposobniji i spremniji za prijemni ispit, a mi mu se prilagođavamo tako da identificiramo na kojoj je razini, podignemo ga za razinu više i čekamo ga na slijedećem segmentu puta. Tada gledamo je li u međuvremenu ostao na toj razini, da li je bio vrijedan, pa je na još većoj razini, ili je bio lijen, pa je pao razinu ispod.

  Koja je razlika između priprema za KIF (sveučilišni studij) i priprema za SCIT (trenerski studij na KIF-u)?

  Razlika je sukladna razlici u prijemnim ispitima. Jedan termin godišnje rezerviramo za pripreme za SCIT. Kandidati koji se pripremaju za trenerski studij smjera izabranog sporta rade isti program nastave kao i kandidati koji se pripremaju za sveučilišni studij (samo kraći), a kandidati koji se pripremaju za trenerski studij smjera kondicijske pripreme sportaša, fitnesa, ili rekreacije imaju sasvim drugačiju nastavu. Pročitajte više o pripremama za SCIT.

  Želim ići na oba prijemna ispita na KIF-u. Mogu li pohađati i pripreme za sveučilišni i trenerski studij?

  Da. Ipak, imajte u vidu da pripreme za SCIT održavamo u proljetnom terminu priprema za Kineziološki fakultet, paralelno s pripremama za sveučilišni studij. Dakle, na Proljetnim pripremama za KIF ako pohađate pripreme za trenerski studij, ne možete istovremeno pohađati i pripreme za sveučilišni studij. U tom slučaju ostaje vam pet drugih termina za pohađanje priprema za sveučilišni studij. Pogledajte kalendar priprema za KIF, pa se odlučite koja kombinacija vam najviše odgovara.

  Što trebam ponijeti sa sobom na Pripreme za KIF?

  Sportska i nesportska oprema koju su kandidati dužni (ili za neobavezne stvari - voljni) ponijeti na Pripreme čini:

  • čiste tenisice za dvoranu (ni slučajno blatne!)
  • sportsku odjeću (majce ćete dobiti gratis i obavezni ste ih nositi)
  • topliju sportsku odjeću za slučaj hladnijeg vremena
  • dovoljno tekućine
  • zahtjevanu dokumentaciju (samo pri prvom dolasku)
  • pažnju
  • dobru volju
  Što NE trebam ponijeti sa sobom na Pripreme za KIF?

  Najmanje 5 stvari obavezno zaboravite ponijeti, a u krajnjoj liniji držite u svlačionici za vrijeme nastave:

  • mobitel
  • telefon
  • smartphone
  • cjelodnevno touchkalo
  • sveprisutni samohodni instač
  • kinesko jutjubalo
  Zašto nema plivanja na pripremama za KIF, a ima na razredbenom ispitu?

  Nastava na bazenu je od početka naših priprema bila sastavni dio nastavnog plana i programa sve do prije desetak godina. Plivanje je bilo (i ostalo) izlučni kriterij na razredbenom ispitu za Kineziološki fakultet, a na našim pripremama je bio centralni dio nastave (pored treninga motoričkih sposobnosti i u to vrijeme manje bitnih - motoričkih znanja).

  Međutim, razredbeni ispit za KIF se s vremenom drastično promijenio. Plivanje se prestalo ocjenjivati (ostao je samo kriterij izlučnosti), te je norma znatno olakšana (55 sekundi (M) i 65 sekundi (Ž) za 50 metara). Osim toga s razredbenog su izbačeni testovi motoričkih sposobnosti i uvedene ocjene s državne mature, te su motorička znanja postala osnova razredbenog postupka na Kineziološkom fakultetu, uz povećanje broja tehničkih elemenata i broja sportova koji se ocjenjuju.

  Budući da je praksa nakon toga pokazala da cca 95% naših kandidata može isplivati novu normu, nastava na bazenu je za veliku većinu kandidata postalo gubljenje vremena, koje smo iskoristili tako da satnicu prebacimo na nastavu u dvorani.

  Ipak veliku pažnju plivanju na prijemnom ispitu posvećujemo u sklopu nastave taktičke pripreme za KIF.

  Da li je broj kandidata koji se primaju na Pripreme za KIF ograničen?

  Da. Broj kandidata je ograničen veličinom školske sportske dvorane. Dvorana nije mala; veći broj kandidate dijelimo u manje grupe, ali ipak svoje mjesto morate rezervirati na vrijeme. Mjesto na pripremama se rezervira pravovremenom uplatom i online registracijom pri kojojoj se odabiru i rezerviraju termini za konkretne pripreme za koje se odlučite. Prije uplate provjerite ima li slobodnih mjesta na željenom terminu (zadnji stupac).

  Da li se nastava provodi za sve učenike zajedno, ili se učenici dijele u grupe?
  Koliko su velike grupe?

  Kandidate dijelimo u grupe ovisno o razini njihovih motoričkih predznanja. Grupe obično broje 8-12 kandidata.

  Tek smo sada saznali za Vas, možemo li se priključiti Pripremama? Isplati li se uopće doći?

  Pripremama za KIF možete se priključiti kada god se odlučite. U ponudi je širok spektar opcija koje imate i paketa nastave koji možete kupiti, u ovisnosti kada ste saznali za nas i koje su vam financijske mogućnosti. Više o ovim opcijama, paketima i cijenama pročitajte na stranici Cijena priprema za KIF. Na pripreme za KIF se isplati doći makar samo nekoliko dana prije prijemnog ispita na Ljetne pripreme za KIF. Nećete nešto posebno dobro biti pripremljeni, ali vjerojatno ipak dramatično više od svih koji nisu bili na pripremama za KIF.

  Jesu li pripreme za KIF namijenjene samo maturanti(ca)ma?
  Što ako sam maturirao/la prije X godina?
  Što ako idem tek u 1/2/3. razred?

  Pripreme su namijenjene svim kaniddatima koji žele, pa i ne žele ići na prijemni ispit za Kineziološki fakultet, neovisno o starosti. Naši najmlađi kandidati (djeca prof. Milovukovića) su s navršenih 10 godina krenuli s dvoolimpijskim ciklusom priprema za KIF. Neki se sjete s 20 i nešto godina da bi studirali, pa dolaze sada na pripreme. Još starijih ima i budućih studenata trenerskog studija, nerjetko s već završenim nekim drugim fakultetom. Imate li mlađeg/starijeg brata, sestru, ili prijatelja(icu, a koji možda jednog dana žele, ili ne žele nužno ići na Kineziološki fakutlet, slobodno ih povedite na dobru sportsku zabavu. Imajte u vidu da se red, rad i disciplina primjenjuju i na te kandidate (uz, naravno, nastavu primjerenu uzrastu kandidata).

  Da li imate kakvu ponudu smještaja za vrijeme trajanja priprema, za sudionike s prebivalištem izvan grada Zagreba?

  Da i ne. puls220 ne pruža uslugu smještaja. Ipak, ako nemate smještaj u vlastitom aranžmanu, u blizini sportske dvorane (u istoj ulici) postoji hotel (***). Više informacije o smještaju pročitajte na stranici Usluge +.

  Da li će učenici dobiti nešto za jesti tijekom cijelog dana nastave?

  Da i ne. puls220 ne pruža uslugu prehrane. Ipak, dvije-tri vrste voća je tijekom cjelog dana svim kandidatima uvijek dostupno (besplatno), a za više od toga ponesite svoju hranu, ili si ju naručite za dostavu. U blizini sportske dvorane (u istoj ulici) postoji cattering restoran. Više informacije o gablecu pročitajte na stranici Usluge +.

  leader česta pitanja o načinu i uvjetima plaćanja priprema za KIF img

  Česta pitanja u vezi načina i uvjeta plaćanjathumb puls 220 png

  Česta pitanja i naši odgovori u vezi načina i uvjeta plaćanja i registracije na pripreme za Kineziološki fakultet.

  Na koji način mogu izvršiti uplatu za pripreme za KIF?

  Plaćanje izvršite virmanski na naš transakcijski račun. To možete učiniti Internet bankarstvom, mobilnim bankarstvom, ili direktno u banci, pošti, FINA-i... Podaci za uplatu se nalaze na stranici Cijena priprema za KIF.

  Mogu li platiti gotovinom na dan kada dolazim na pripreme?

  Ne. Ne koristimo fiskalnu blagajnu, pa time nismo u mogućnosti primati gotovinu na ruke.

  Mogu li platiti karticom na dan kada dolazim na pripreme?

  Ne. Ne koristimo fiskalnu blagajnu, pa time nismo u mogućnosti primati gotovinske načine plaćanje, a plaćanje karticama se zakonski smatra gotovinsko plaćanje.

  Mogu li rezervirati mjesto na pripremama za KIF, pa platiti dan prije prvog odabranog termina?

  Plaćanje odabranog paketa nastave = rezervacija mjesta na pripremama za KIF u terminima koje odaberete prilikom registracije. Ne primamo drugačiji oblik rezervacije.

  Kako da izvršim rezervaciju termina nakon što izvršim uplatu?

  Na stranici Registracija ispunite online obrazac registracije. U jednom segmentu obrasca ćete rezervirati termine koje želite.

  img rezervacija termina priprema za kineziološki fakultet
  Kako da znam ima li slobodnih mjesta za termine koje želim rezervirati?

  Kod ispunjavanja online obrasca rezervacije (screenshot iz prethodnog odgovora) onemogućen je odabir termina koji su prošli, ili na kojima više nema slobodnih mjesta. Ako želite saznati ima li slobodnih mjesta za željeni termin pohađanja nastave prije nego što izvršite uplatu, provjerite na stranici Kalendar (zadnji stupac tablice).

  img kalendar priprema za Kineziološki fakultet
  Mogu li Pripreme za KIF platiti na rate?

  Da. CORE i VIP paket nastave možete platiti na do 5 mjesečnih rata. Imajte u vidu da rate također uplaćujete virmanski i da prvu ratu ne uplaćujete prije nego zatražite i dobijete ponudu prema kojoj ćete rate uplaćivati. START i MINI paket nastave nije moguće platiti na rate.

  Što ako zaboravim uplatiti neku ratu?

  Podsjetit ćemo vas da nam na dogovoreni datum dospjeća rate nije dospjela uplata. Nastavu ne mogu pohađati kandidati koji imaju nedospjele rate, ali mogu prebaciti termin na neki kasniji, kada budu podmirene sve rate koje su do tog termina trebale dospjeti.

  Što ako izvršim uplatu, ali se predomislim?
  Što ako rezerviram termin, ali se odlučim za neki drugi?
  Što ako dođem na nastavu, ali ne budem zadovoljan/na?

  Možete se bez problema odjaviti s već uplaćenih priprema i odjaviti s rezerviranog termina, a detaljnije o uvjetima pročitajte na stranici Cijena - način i uvjeti plaćanja. Da ćete biti zadovoljni s našom nastavom 100% garantiramo i vraćamo novce u suprotnom, a detaljnije pročitajte na stranici Cijena - 100% garancija.

  Trebam li poslati potvrdu o uplati?
  Kako ću znati jeste li zaprimili uplatu i rezervaciju termina?

  Ne trebate nam slati potvrdu o uplati jer imamo dnevni uvid u poslovni račun. Potvrdu o registraciji (i rezervaciji termina) ćete dobiti automatski emailom nakon poslanog online obrasca (provjerite SPAM - neželjenu poštu ako ga ne dobijete u roku od 5 minuta). Konačna potvrda da ste uredno prijavljeni na pripreme za Kineziološki fakultet će biti PDF račun koji ćemo vam poslati preko Vibera, s pozivom da se priključite puls220 PRIPREME ZA KIF Viber grupi. Ukoliko ovaj poziv ne dobijete u roku od 48 sati od izvršene uplate (samo radnim danima), kontaktirajte nas da vidimo u čemu je problem. Imajte u vidu da ignoriramo registracije za koje prethodno nije izvršena uplata.

  Moje prezime je drugačije od prezimena kandidata za kojeg uplaćujem. Kako ćete znati za koga je izvršena uplata?

  Prilikom plaćanja, pod pozivom na broj upište 01-PIN, gdje PIN predstavlja vaš osobni identifikacijski broj kojeg ćete samostalno kreirati prema jednostavnim pravilima objašnjenima na stranici Cijena - podaci za uplatu. Isti taj PIN ćete upisati u online obrascu pri registraciji i na taj naččin će registracija biti povezana s uplatom.

  Zašto Viber? Ne koristim Viber.

  Na žalost, email komunikacija je postala vrlo nepouzdan način komunikacije, što zbog vrlo agresivnih spam filtera, ili nekih drugih problema zbog kojeg emailovi više ne dolaze uredno na svoju destinaciju. Mailing lista registriranih kandidata nam je postala neupotrebljiva. Mogli bi isprogramirati vlastitu mobilnu aplikaciju za Pripreme za KIF koju bi vi trebali instalirati na svoj mobitel, ali za naše potrebe postojeće besplatne aplikacije su sasvim zadovoljavajuće, pa smo se odlučili za Viber. Ako iz bilo kojeg razloga ne želite instalirati mobilnu, ili desktop verziju Vibera, nitko Vas na to ne obvezuje. Račun ćemo donijeti na prvi dan nastave, vrijeme i mjesto kada počinje nastava već znate, ali sve novosti, obavijesti, pozive i upute nećete moći dobivati. Benefiti aktivne komunikacije na liniji puls220 - kandidati ne ulaze u cijenu priprema za KIF, nego u poklon paket koji dobivate s uplaćenim paketom nastave. Poklon možete uzeti, a ako vam se ne sviđa - bacite ga.

  leader ostala česta pitanja u vezi pripremama za KIF img

  Česta pitanja ostalathumb puls 220 png

  Ostala česta pitanja i naši odgovori u vezi priprema za Kineziološki fakultet.

  Zašto moram instalirati Viber? Ne koristim Viber.

  Na žalost, email komunikacija je postala vrlo nepouzdan način komunikacije, što zbog vrlo agresivnih spam filtera, ili nekih drugih problema zbog kojeg emailovi više ne dolaze uredno na svoju destinaciju. Mailing lista registriranih kandidata nam je postala neupotrebljiva, jer veći broj kandidata ili ne dobiva naše emailove, ili završavaju u spamu. Mogli bi isprogramirati vlastitu mobilnu aplikaciju za Pripreme za KIF koju bi vi trebali instalirati na svoj mobitel, ali za naše potrebe postojeće besplatne aplikacije su sasvim zadovoljavajuće, pa smo se odlučili za Viber. Ako iz bilo kojeg razloga ne želite instalirati mobilnu, ili desktop verziju Vibera, nitko Vas na to ne obvezuje. Račun ćemo umjesto slanja PDF-a preko Vibera donijeti isprintan na prvi dan nastave, vrijeme i mjesto kada počinje nastava već znate, ali sve novosti, obavijesti, pozive i upute nećete moći dobivati. Benefiti aktivne komunikacije na liniji puls220 - kandidati ne ulaze u cijenu priprema za KIF, nego u poklon paket koji dobivate s uplaćenim paketom nastave. Poklon možete uzeti, a ako vam se ne sviđa - bacite ga.

  Koja je razlika između sveučilišnog i trenerskog studija na Kineziolokom fakultetu?
  Da li s oba studija mogu postati kineziolog?
  Koji studij da odaberem?

  Da. Završavanjem oba studija postajete kineziolog. Evo koje su razlike, pa na temelju njih odlučite koji je studij za vas:

  • Završavanjem sveučilišnog studija postajete diplomirani kineziolog i diplomirani sportski trener, tj. dobivate akademsku titulu magistar kineziologije (mag.cin.), eventualno bakalarius kineziologije (bacc.cin) nakon tri godine studija, umjesto pet. Završavanjem trenerskog studija postajete kineziolog i trener, ali ne dobivate akademsku titulu.
  • Trenerski studij je poseban studijski program čiji nositelj je Studijski Centar za Izobrazbu Trenera (SCIT), koji djeluje u sklopu Kineziološkog fakulteta.
  • Sveučilišni studij traje tri, ili pet godina, a trenerski studij tri godine.
  • Sveučilišni studij je opsežniji, zahtjevniji i teži.
  • Prijemni ispit za sveučilišni studij je opsežniji, zahtjevniji i teže ga je upisati od trenerskog položiti.
  • Na sveučilišnom studiju se uče i savladavaju svi sportovi, a u završnom dijelu studija se usmjerava jedan sport (ili kondicijska priprema sportaša, fitnes, rekreacija, ili kineziterapija). Na trenerskom studiju se u startu usmjerava izabrani sport (ili kondicijska priprema sportaša, fitnes, ili rekreacija).

  Dakle, svi mladi sportaši koji su 100% samo u svom sportu i u svojoj karijeri se ne žele baviti podučavanjem niti jednog drugog sporta, trebali bi odabrati studij na SCIT-u, smjer izabranog sporta. Isto vrijedi i za kandidate koje ne zanima konkrektno niti jedan sport, nego im je draža tjelesna aktivnost u vidu kondicijske pripreme sportaša, fitnesa i rekreacije, za što takoer postoji poseban studijski smjer na SCIT-u. Koga zanima više, ista ova usmjerenja može uzeti u završnim godinama sveučilišnog studija i kroz izborne predmete, ali će tijekom studija naučiti znatno više o kineziologiji.

  Prijavi se na pripreme za KIF leader img

  Prijavi se odmah na pripreme za KIF!thumb info vrste priprema za kif png

  Broj mjesta je ograničen kapacitetom sportske dvorane. Rezerviraj svoje mjesto na vrijeme!

  Puls 220 wants you jpg YES! Prijavljujem se na pripreme za KIF!
  icon last slide stop jpg

  Na posljednjem ste slajdu ove stranice.
  Želite više informacija?
  Kliknite na link i na slijedećoj stranici pročitajte:
  "Početna stranica"

  | ČITAJ DALJE |

  icon last slide branching jpg